7 tips på hur du kan spara el och dra ner på elräkningen 

 

Att elpriserna går upp i en rasande fart är något vi svenskar fått kämpa med det senaste året och tyvärr inget vi kan göra något åt. Det vi däremot kan göra som vi inte behövt tidigare är att bli mer medvetna om vilka energibovar vi har i hemmet och därmed veta hur vi kan tackla dessa genom att använda så lite energi som möjligt. 

 

Belysning

“En lampa” är det många som tänker att den inte kan göra så stor skillnad på elförbrukningen och de stämmer, men vad många inte tänker på är att ett hem består av många lampor som tillsammans är en riktig energibov. Att släcka efter sig när man lämnar ett rum är en bra början på att spara energi. Det kan också vara smart att se över vilken typ av lampor man har och byta ut glöd och halogenlampor mot energieffektiva LED lampor. En LED lampa på 5W motsvarar samma ljusstyrka som en glödlampa på 40W.

 

Se över så att fönster och dörrar är täta

Gå ett varv i huset och känn kring dörrar och fönster ifall det drar kallt. Känner du att det drar någonstans så läcker värmen från huset ut där, och det behövs tätas. Att täta ett fönster eller en dörr behöver inte kosta så mycket utan i det flesta fallen räcker det med att klistra på en tätlist som man köper på närmsta byggvaruhandeln eller med silikon som även de finns hos byggvaruhandeln. 

 

Är det så att du har äldre fönster från 70-80 talet kan det vara smart att se över ett fönsterbyte då vissa menar på att en tredjedel av värmen i en bostad med äldre fönster läcker ut genom glaset.  

 

Rörliga elavtal 

I dagens läge kan det vara smart att se över sitt elavtal och överväga bytet till rörligt om man inte redan har det. Priserna på el kan fluktuera mycket från timme till timme och bara att man startar en tvättmaskin en timma senare kan man spara några kronor på vilket blir mycket pengar om man hela tiden är medveten om elpriset och förbrukar elen när den är som billigast. Vissa elleverantörer redovisar vad elen kommer att kosta varje timme vilket hjälper oss att planera för när vi ska laga mat, tvätta, diska eller ladda elbilen. Har man inte en elleverantör som redovisar timpriserna kan man alltid klicka in på nordpoolgroup.com som är elbörsen där alla elbolag i sverige köper sin el ifrån. 

 

Uppvärmning av huset

Att värma upp ett hus och hålla det varmt är något som drar mycket energi och de vet de allra flesta. Det finns olika sätt att värma sitt hus på där vissa är mer energi effektivare än andra. Det absolut bästa och långsiktigt billigaste sättet att värma huset på är med en värmepump antingen i form av bergvärme, luftvärme eller frånluftsvärme där bergvärme är bäst om man har vattenburen värme och möjligheten att installera en sådan. 

Den värmepump som omfattar en relativt enkel installation och som är en bra väg att gå för dig som idag har direktverkande el som värmekälla är luftvärmepump som tar värme som finns lagrad i luften ute och blåser in den i huset. Direktverkande el är den värmekälla som kostar allra mest att ha igång och är något man bör försöka se över och komma ifrån med dagens stigande priser på el. Har man en braskamin är den också ett bra alternativ till uppvärmning men som tyvärr kräver en del jobb att hålla igång samt svårt att ha en konstant jämn temperatur i huset.

 

Använda mindre varmvatten

Att värma vatten tar massor av energi, så blir man duktig på att använda mindre varmvatten så kan man spara mycket pengar varje månad. En varm dusch på 10 minuter kostar ca 30kr med dagens elpriser så tänk dig vad det kostar varje månad för en familj på 4-5 personer där alla duschar varje dag. För att dra ner på dusch kostnaden är det egentligen tre saker man kan göra:

*Byta dusch munstycket till ett munstycke som förbrukar mindre vatten per minut.

*Duscha kortare än tidigare.

*Duscha svalare än tidigare.

 

Se över vitvarorna

Har man som vi pratade om i punkt fyra rörligt elavtal är det självklart bäst att använda exempelvis tvättmaskin, diskmaskin samt ugn och spis när elen är som billigast men andra vitvaror som exempelvis kyl och frys som är på dygnet runt är det viktigt att man håller dem i ett skick som är optimalt för energieffektivitet. Den optimala temperaturen för ett kylskåp är +5 grader och -18 grader för en frys. Att frosta av frysen är också viktigt då stora isklumpar i frysen bidrar till att frysen drar mer energi. Frysen bör frostas av 2 gånger per år.

 

Det kan även vara smart att byta äldre vitvaror mot nya mer energisnåla modeller. Köp då nya vitvaror med A-klassning för lägst energiförbrukning.

 

Glöm också inte att stänga av elektroniken när den inte används som exempelvis tvn eller datorn samt låta kläderna lufttorka istället för att köra dem i torktumlaren eller torkskåpet.

 

Solceller

Är det så att du har optimerat ditt hus mot energitjuvar och ändå känner att du vill sänka din elräkning ännu mer så rekommenderar vi att du installerar solceller på ditt tak och producera egen el och bli mindre beroende av att köpa energi. 

 

En svensk studie där man tagit fram statistik från 8000 solcellsinstallationer och parat ihop dem med med 50 000 fastighetsförsäljningar gav resultatet att en solcellsanläggning ökar värdet på fastigheten med drygt 14%. Inte nog med det, solceller ger även en årlig avkastning på 6-11% vilket inte bara gör det till ett miljövänligt alternativ, utan även en bra ekonomisk investering. 

 

Är du intresserad av att veta vad din årliga avkastning med solceller skulle vara så hjälper vi på Sollux Energi gärna dig med att ta fram en skräddarsydd offert helt kostnadsfritt.